Fotoğrafçılıkta Pozlama
Photo= Işık
Graphe= Çizmek
Photographe = Işıkla çizmek
Işıkla çizmek anlamına gelen Fotoğrafın ana öğesi ışıktır.
Fotoğrafını çekeceğimiz konudan gelen ışık, objektif mercekleri ve objektifin içinde yer alan diyafram aralığından geçtikten sonra deklanşöre (çekme butonuna) basınca, sensörün önünde kapalı konumda duran perdenin gereken süre kadar açık kalıp sonra kapanması ile fotoğrafın çekimi gerçekleşir. Işığın sensör tarafından doğru ölçüler içerisinde kaydedilebilmesi için doğru pozlama yapılması gereklidir.

Başarılı bir fotoğrafı elde etmek,
doğru kompozisyonu
doğru kadraja almak ve
doğru pozlama değerlerini girmekle mümkündür.

Doğru Pozlama Nedir?
Doğru Pozlama, fotoğrafını çektiğimiz objenin olması gereken parlaklık düzeyine sahip olacak şekilde çekimi sağlayacak ayarların girilmesidir.
Yani ne fazla karanlık ne de fazla aydınlık olmayacak şekilde, olması gereken parlaklık düzeyini elde edecek POZ DEĞERLERİni ayarlamaya doğru pozlama denir.


Peki çektiğimiz fotoğrafın doğru pozda olup olmadığını nereden bileceğiz?
Bunun cevabı tüm makinelerde yer alan POZ TELAFİSİ İBRESİ vasıtasıyla poz değerimizin doğruluğunu kontrol etmek ve ibreyi sıfırın atına getirecek ayarları girmektir.
İbre sıfırın altında değil de – tarafta duruyorsa fotoğraf karanlık, + tarafta duruyorsa parlak oluşacaktır. Bu eksi değer çok fazla olursa tamamen siyah, artı değer çok fazla olursa tamamen beyaz fotoğraf oluşur.


Işığın şiddeti (parlaklığı) konudan konuya değiştiğine, hatta aynı konu içinde bölgesel farklılıklar gösterdiğine göre doğru pozlandırmaya ulaşmak, çeşitli değişkenleri doğru ayarlamakla mümkün olacaktır.
Kısa tarihçede de değindiğimiz üzere pozlamada kulanılan 3 temel parametre vardır;
ISO
Perde Hızı
Diyafram
Bu derste konuya kavramsal olarak giriş yapılmıştır. Detayları ileride ele alınacak olup, bu parametrelerin nasıl ayarlanacağı Manuel Modda DSLR kullanımı dersinde tüm ayrıntıarıyla ele alınacaktır.